Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Gminne Centrum Kultury, Czytelnictwa i Sportu w Bochni

XX Biesiada Agroturystyczna w Siedlcu już w ten weekend

Utworzono dnia 30.07.2018

W najbliższy weekend 4 i 5 sierpnia wszystkich mieszkańców Gminy Bochnia i okolic zapraszamy na kulinarne święto do Siedlca. Organizatorzy zapewnią moc doznań zarówno kulinarnych, sportowych jak i artystycznych.

Biesiadę jak co roku rozpoczniemy w sobotę o godzinie 13:00 od rozegrania turnieju piłkarskiego o Puchar Wójta Gminy Bochnia. Wieczór umili nam DJ Martines i zabawa taneczna z Baciarami.

Niedziala startuje o godzinie 13:30 meczem finałowym turnieju piłkarskiego - zapraszamy wszystkich do głośnego kibicowania!!!

Popołudnie to już rozkosz dla podniebienia. Będą na Państwa czekały:

- konkurs kulinarny na najsmaczniejsze wyroby z produktów tradycyjnych Województwa Małopolskiego;

- program kulinarno-muzyczny "Smaki Gruzji" w wykonaniu specjalnych gości z Gruzji oraz jedynego w Polsce zespołu tworzącego gruzińską muzykę. Program przybliży Państwu kulturę, tradycję oraz kuchnię tego wspaniałego kraju. Podczas pokazu przygotowywane są potrawy (np. gruzińskie szaszłyki), których następnie będziecie mogli Państwo spróbować. Poznacie wspaniałą muzykę z kraju dżygitów, smak tradycyjnej kuchni gruzińskiej pełnej zapachów i aromatów, gości z Gruzji wykonujących dla Państwa potrawę z bogatego menu tej kuchni, a także wielowiekową tradycję uprawy winorośli oraz tworzenia wina.

- uczestnik "Master Chef'a" Mariusz Szwed przygotuje dla Państwa na wielkiej patelni coś pysznego;

- pokazy gotowania w tandyrach:

Tandyr to gliniany piec w kształcie dzbana używany w Indiach oraz innych regionach południowej Azji, opalany węglem drzewnym lub drewnem. Pieczenie odbywa się w temperaturze do 480°C. Potrawy przygotowane w piecu mają niepowtarzalny smak i określa się je wspólnym mianem tandoori. Zazwyczaj opieka się w nim różne gatunki mięsa wcześniej marynowanego, a także owoce morza i warzywa. Ze względu na wysoką temperaturę i krótki czas pieczenia, przygotowywane dania są chrupkie i soczyste.

Zalety pieca: jedzenie soczyste i smaczne, łatwość użycia, nie wymaga konserwacji, pełni również funkcje dekoracyjne, wykonany jest z naturalnych materiałów.

- warsztaty pieczenia chleba - uczestnicy warsztatów będą mogli przygotowywać przeróżne chleby, np. ekologiczne, z dodatkami oraz według staropolskich przepisów. Przenośny piec, w którym będą wypiekane, jest specjalistyczny i przeznaczony do tego rodzaju pracy. Każdy z uczestników wykona własnoręcznie pachnący bochenek chleba!

- bezpłatna degustacja potraw;

a także:

- koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Siedlecanie"

- dla najmłodszych warsztaty z pracownią "Rerum"

- bezpłatna strefa zabaw

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Październik 2018
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 129

W poprzednim tygodniu: 190

W tym miesiącu: 492

W poprzednim miesiącu: 739

Wszystkich: 8956